vendredi 8 avril 2011

Cateva metode de a face bani in plus daca esti sudent

1. Bani din bursa. Probabil ca este cea mai banala metoda pentru un student de a face rost de bani; totusi foarte multi o neglijeaza. Toate facultatile de stat ofera burse, ba chiar si unele particulare. Chiar daca nu castigi o suma prea mare pe luna, poti macar sa nu mai platesti taxele de scolarizare, care adunate ajung la o suma destul de mare. Ai avantaj daca chiar iti plac materiile de la facultatea ta si nu esti acolo doar pentru diploma…
2. Asistent la universitate. In multe institutii de invatamant superior din Romania e destul de usor sa te angajezi daca ai rezultate bune la invatatura si ti-ai gasit profesori cu care sa te intelegi bine; in unele domenii (cum sunt cele tehnice) e chiar criza de personal. Asistentii nu castiga foarte mult, dar programul de lucru este relativ lejer, au acces la toate facilitatile oferite de universitate (dotari, proiecte, calatorii in strainatate) si pe termen lung pot promova destul de facil in functii mai bine platite.
3. Freelancer pe internet. Poti lucra si de acasa (sau de la camin), din fata calculatorului! Scrie texte, vinde poze, programeaza, ajuta la teme, introdu date, angajeaza-te intr-un call center online; sunt doar cateva exemple. Gasesti pe acest site numeroase alte oportunitati de a lucra pe net. Banii nu vor veni insa din prima zi, vei castiga mai mult in timp, doar daca oferi calitate, pe masura ce iti faci un portofoliu si devii cunoscut.
4. Baby sitting. Jobul ideal pentru o fata, mai ales daca planuieste sa aiba copii in curand si are experienta cu fratiori mai mici. Iti poti gasi copilasi de care sa ai grija prin anunturi pe net, in ziare, prin cunostinte sau abordand direct persoane ocupate care stii ca nu au cine sa-si lase odraslele.
5. Menaj. Nu e o activitate strict pentru femei, si sexul masculin se poate implica in asa ceva; poti incepe cu cercul tau de cunoscuti, prin anunturi online sau pe print, poti imparti fluturasi cu ceea ce oferi sau poti sa intrebi direct potentiale persoane interesate.
6. Meditatii. Daca ai un pic de talent pedagogic poti scoate bani frumosi din predarea unor cursuri in particular sau chiar la scoli specializate; daca te pricepi la materii sau domenii mai putin populare sunt sanse sa castigi mai mult.
7. Curatenie. Se pot scoate bani buni din servicii de curatare a unor case particulare sau institutii; e mai bine sa lucrezi singur sau cu niste prieteni, firmele mari din domeniu platesc destul de prost angajatii si au la randul lor de achitat taxe mari la stat. Cel mai bine functioneaza in acest caz abordarea directa a unor firme si persoane care crezi ca ar putea raspunde pozitiv.
8. Plimbat caini. A aparut si in Romania acest serviciu si devine tot mai popular, mai ales printre persoanele ocupate care au bani si tin mult la animalele lor domestice. Daca iti plac cainii e o activitate foarte simpla si placuta; incearca sa gasesti clienti prin mica publicitate sau prin zonele unde proprietarii acestora merg (parcuri, pet-shop-uri).
9. Ingrijire batrani. Daca ai rabdare si iti place sa ai grija de persoanele in varsta, poti castiga din asta destul de bine; obiectivul tau este sa gasesti persoane cu o situatie financiara buna care nu timp sa-si ingrijeasca parintii/bunicii de acasa si sa le convingi ca tu o poti face foarte bine. Poti incepe prin cunostinte, recomandarile personale sunt importante in acest caz.
10. Mic meserias. Desi exista multi someri, este criza de forta de munca in unele domenii; profesionistii in diverse tipuri de meserii bine platite au cam plecat din Romania, astfel ca exista loc pe piata pentru noi doritori. Ideea este sa te orientezi spre un anumit domeniu in care sa te specializezi foarte bine; numai in acest fel poti castiga mult. Exista numerosi romani care au impresia ca se pricep la toate dar de fapt nu stiu sa faca bine nimic; secretul pentru a castiga bine e munca de foarte buna calitate intr-un domeniu foarte clar definit. Meseriasii obtin multe contracte pe recomandari personale; poti incepe cu cateva cunostinte carora sa le lucrezi la preturi foarte mici sau chiar pro-bono (gratis), urmand sa cresti treptat pretul pe masura de devii mai mai cunoscut, mai perfectionat si mai cautat.
11. Figurant la emisiuni si filme. Optiunea aceasta e valabila mai ales pentru cei din Bucuresti, dar este posibil sa fie astfel de oportunitati si in alte zone din tara. Figurantii din filme si spectatorii de la emisiunile TV sunt platiti pe ora; nu sunt sume foarte mari, dar e o munca extrem de simpla (daca poate fi numita munca), pe care o poate face oricine.
12. Teste clinice. In orasele in care exista companii farmaceutice se organizeaza period diverse testari ale produselor acestora. Daca stai bine cu sanatatea si nu ai alergii la niciun compus chimic, poti incerca sa iei parte la asemenea experimente. Pe langa faptul ca faci un bine stiintei vei primi si sume de bani pentru efortul tau. Atentie la efectele adverse! Vei fi pus sa semnezi o declaratie prin care compania nu-si asuma raspunderea daca ceva merge prost…
13. Donare de sange. Sangele pentru transfuzii este insuficient in spitalele romanesti; daca donezi sange poti salva viata cuiva si in plus vei primi tichete-cadou cu care poti cumpara diverse produse in supermarketuri. Doneaza de maxim 2 ori pe an, doar daca te simti bine si ai o greutate suficienta.
14. Promotii. Daca esti o tipa draguta si n-ai probleme cu socializarea, poti lucra pentru diferite firme facand promotii pe strada, in mall-uri sau hipermarketuri. Se plateste pe ora, nu foarte mult dar nici nu e o treaba prea complicata, iar in final iti raman si tie multe din produsele carora le-ai facut reclama.
15. Ajutor la evenimente. De cate se organizeaza conferinte, festivaluri, concerte sau alte evenimente de amploare e nevoie de personal pentru a se ocupa de logistica. Uneori se folosesc voluntari (care primesc diverse avantaje), alteori se plateste pentru timpul consumat si efortul depus. Vezi ce poti gasi in orasul tau…
16. Marketing comercial si politic. Firmele mari au periodic campanii de promovare, in care poti avea un rol si tu; distribuirea de pliante, testarile de produse si studiile de piata sunt lucruri usor de facut. Partidele politice au nevoie de oameni in campanii pentru a le promova; putini dintre ei sunt si membri, majoritatea sunt mercenari platiti cu ziua sau cu ora; poti primi bani, mancare si alte bonusuri pentru a imparti flyere si a lipi afise.
17. Focus grupuri. Cand vor sa-si lanseze un produs noi, sa faca rebranding sau sa inceapa o campanie de advertising, marile companii fac studii pe consumatori folosind focus grupuri; participarea la acest gen de intalniri se recompenseaza cu bani sau cu produse. Incearca sa gasesti astfel de oportunitati folosind cunostintele tale din departamente de marketing sau firme specializate.
18. Vanzare de carti la anticariate. Scapa de cartile tale vechi vanzandu-le altor colegi sau direct anticariatelor. Daca ai persoane apropiate cu bilioteci vechi nefolosite poti castiga bine valorificand carti cerute pe piata in acest fel.
19. Vanzare de vechituri pe net. Daca ai in casa ta (sau a parintilor tai) multe obiecte de care nu mai ai nevoie dar care sunt intr-o stare buna si ar putea fi comercializate, foloseste portaluri online (cum este okazii.ro) pentru a scoate niste bani; poti incerca sa vinzi si-n afara, pe eBay, dar aici merita doar daca ai ceva de valoare (obiecte de arta, antichitati etc.).
20. Munca cu ziua sau cu ora. Angajarea ca zilier nu se face doar la tara, la munca campului; sunt si firme in orasele mari care accepta angajarea pe perioade fixe, la diferite activitati simple. Poti incerca de exemplu pe santiere sau cand are loc mutarea sediilor unor companii.
21. Redactare de texte. Oricine poate scrie un text pe calculator; exista persoane dispuse sa plateasca pentru asta. Sumele (pe pagina) sunt relativ mici, dar munca e comoda, se poate face de oriunde. Poti de asemenea sa iti simplifici viata folosind anumite softuri: daca clientul vrea sa-i transcrii niste pagini tiparite, ele pot fi scanate si transformate in text folosind programe de recunoastere a caracterelor (OCR), iar in limba engleza poti experimneta si cu aplicatii de recunoastere vocala, prin care poti dicta direct un text.
22. Ajutor la teme, proiecte si lucrari de licenta. Daca nu ai o problema etica in privinta asta, poti obtine niste bani din scrierea temelor pentru elevi sau a proiectelor si licentelor pentru studenti. Sumele variaza in functie de complexitatea subiectului si timpul alocat. Se pot refolosi multe dintre ele, iar pe retelele de sharing gasesti deja numeroase astfel de materiale gata facute cu care poti incepe.
23. Sondaje de opinie. Firmele care sondeaza populatia in scopuri comerciale sau politice lucreaza cu mercenari; nu e foarte complicat sa te angajezi intr-un astfel de loc. Munca necesita ceva rabdare si perseverenta, dar se plateste decent si in plus faci multa miscare.
24. Membru in comisie la alegeri. Cand au loc alegeri, membrii comisiei electorale de la fiecare sectie de vot sunt platiti consistent pentru ziua respectiva si li se ofera mancare gratis. Gaseste-ti un partid sau ONG care sa te trimita ca observator si poti face rapid niste bani. Citeste cu atentie regulamentul electoral inainte (nu e foarte lung), fraudele si neatentia se sanctioneaza.
Lista va fi completata in continuare.
Nu astepta sa ti se ofere o slujba, invata ce-ti place, experimenteaza si cauta tu singur! Uneori e bine sa lucrezi chiar gratis pentru scurte perioade de timp la anumite companii pentru a acumula experienta. Practica din facultate e mult prea putina!

E destul de usor sa-ti gasesti un job part-time ca student, „da bine” in CV si niste banuti in plus nu strica nimanui!

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger